Prehistorisch monument: de prehistorische vuursteenmijnen te Rijckholt - st. Geertruid (vuursteenmijn)

De prehistorische vuursteenmijnen van Rijckholt - St. Geertruid

Prehistorisch monument: de prehistorische vuursteenmijnen te Rijckholt - st. Geertruid (vuursteenmijn)

Sitemap  | English summary  Suzammenfassung        

 
Home > Informatiecentrum "Mijn Rijckholt"  

 

 
De verbouwing van de kerk en het  informatiecentrum: "Mijn Rijckholt"

De kerk van Rijckholt (1882) was aan een grote onderhoudsbeurt toe (o.a. vochtproblemen). Het bisdom had besloten dat de kerk zou moeten sluiten en worden afgebroken, maar de parochie kwam in verzet.
Al ruim 15 jaar geleden werd er begonnen met plannen maken. De betrokken inwoners kwamen zelf in actie om kerk van Rijckholt te redden.

Het gedeelte van het interieur van de kerk in rijckholt dat B&B en informatiecentrum zal worden
Interieur van de kerk in Rijckholt: situatie voor de verbouwing; het gedeelte dat B&B gaat worden en informatiecentrum
© 2014 Stichting Databank Kerkgebouwen in Limburg.


Het kerkbestuur wilde een deel van de kerk verkopen aan William Bronckers, kastelein en eigenaar van Eetcafe Riekelt in Rijckholt, zodat hij er een Bed en Breakfast (B&B) van kon maken.
Met de opbrengst van de verkoop kon de kerk gerestaureerd / gerenoveerd worden.
Daarnaast waren er nog enkele andere lokale en regionale sponsoren die de verbouwing en herinrichting van het interieur mogelijk hebben gemaakt.

William Bronckers heeft de helft van de kerk gekocht en door een muur te plaatsen vůůr het gedeelte van het altaar en priesterkoor werd de kerk in tweeŽn is gesplitst.
Het voorste gedeelte behoudt de religieuze functie als kerk; in het achterste gedeelte (gescheiden door een nieuwe muur) is door hem omgebouwd tot B&B.
De begane grond (zonder ramen), een ruimte van ongeveer 70 m2, stelt hij ter beschikking voor een klein museum / informatiecentrum voor de archeologie en geologie van dit deel van het Maasdal.

De verbouwing / renovatie van de kerk begon op 4 januari 2021.

januari 2021: start opsplitsen kerk Rijckholt
Januari 2021: start van de verbouwing / renovatie van de kerk in Rijckholt.
Het oude priesterkoor wordt verwijderd en de vloer wordt geschikt gemaakt voor de steunpunten van de pilaren voor de eerste verdieping.

De vorderingen van de verbouwing zijn goed te zien: de 1e verdieping is goed te zien
Het bezoekerscentrum (onderste deel) en de 1e verdieping voor B&B tijdens de verbouwing
© Stichting ir. D.C. van Schaik

Op de nieuwe scheidingsmuur, tussen het bezoekerscentrum en het B&B, bij het priesterkoor is de schildering van een van de drieluiken te zien van de in 2017 overleden kunstschilder Sjef Hutschemakers met het thema: "neem uw kruis op en volg mij".
De overige twee drieluiken zijn te vinden in de H. Liduinakerk in het dorpje Kelpen-Oler in Midden Limburg, terwijl de andere in het verzorgingstehuis De Beyaert in Maastricht hangt.

Het interieur van de vernieuwde kerk in Rijckholt
Impressie van het nieuwe priesterkoor en interieur van de parochiekerk in Rijckholt.
© Stichting ir. D.C. van Schaik

Het resultaat van het interieur van deze kerk na de verbouwing / renovatie: Het is een mooie frisse nieuwe uitstraling geworden met behoud van de identiteit van de kerk.
Voor meer foto's van de verbouwing van de kerk en het bezoekerscentrum, zie de speciale sectie op de foto pagina elders op deze site.

De verbouwing / renovatie van de kerk werd in september 2022 afgerond. De officiŽle opening van de vernieuwde kerk was op 21 september 2022.

Informatiecentrum "Mijn Rijckholt":

Na het plaatsen van de scheidingsmuur tijdens de verbouwing van de kerk in 2021 kon begonnen worden met het geschikt maken van de ontstane ruimte op de begane grond voor een nieuw bezoekerscentrum / informatiecentrum. Hiervoor kwam een ruimte van ongeveer 70 m2 beschikbaar.

De gemeente Eijsden-Margraten hecht groot belang aan het archeologisch rijksmonument van de vuursteenmijnen in het Salvelsbos en wil dit graag meer onder de aandacht brengen. Het Regionaal Informatiecentrum 'Mijn Rijckholt' wordt daarom  een belangrijke toeristisch-recreatieve pijler. Eijsden-Margraten droeg daarom ook ruimhartig bij aan het project Vuursteenmijn en Regionaal Informatiecentrum 'Mijn Rijckholt'. Met name door haar aandeel in de Leader-subsidie, een voorfinanciering van het Leader project en een bijdrage in 'Mijn Rijckholt.
Daarnaast was dit nieuwe informatiecentrum alleen mogelijk door het beschikbaar stellen van de ruimte door William Bronckers, eigenaar van de nieuwe B&B.

Uitgangspunt van het nieuwe informatiecentrum / bezoekerscentrum:
Hier is de samenhang tussen landschap en geschiedenis te zien, als startpunt van de excursies naar de vuursteenmijnen en/of een wandelingen door het Savelsbos en omgeving.
Het Savelsbos is een "Natura 2000" gebied. De hele geologie van Limburg wordt hier zichtbaar gemaakt en hoe de mens het landschap heeft gebruikt.
Het informatiecentrum geeft informatie over de waardes die er in de omgeving zijn: archeologie, geologie, de natuur, over het landschap.
Dus alle mooie en interessante dingen uit de omgeving van het Savelsbos.
Dit bezoekerscentrum is ook zeer geschikt om in de winterperiode en/of slecht weer informatie te kunnen geven.

In het informatiecentrum is een speciale hoek gemaakt voor kinderen, met een inleving- en ontdekkingszone worden de kinderen naar de prehistorie teruggebracht.
Daarnaast is er een kopie van een grote prehistorische schacht en galerij van de vuursteenmijn gemaakt.

nagemaakte schacht uit de prehistorie  in het informatiecentrum te Rijckholt
Zicht vanuit de schacht die speciaal voor het informatiecentrum is gemaakt:  heel realistisch en een leuke ervaring

Er zijn grote informatiepanelen gemaakt, en touchscreens met meer achtergrond informatie over alle onderwerpen in het informatiecentrum,  foto's en video's over o.a. geologische processen, zichtbaar landschap in Eijsen-Margraten en nog veel meer.
Enkele onderwerpen van de grote informatiepanelen: het ontstaan van vuursteen, het bewerken van vuursteen, van jager tot mijnwerker, de geschiedenis van de opgravingen van de mijnen, van verleden tot heden etc.
Elk hoofdthema heeft zijn eigen herkenbare kleur. Bijvoorbeeld: mens en landschap (groen); archeologie (geel); geologie (blauw).
Deze kleuren komen ook terug op de nieuwe informatieborden in de gerenoveerde vuursteenmijnen.
In dit informatiecentrum wordt een duidelijk verband gelegd met het verleden van dit bijzondere gebied in Limburg.
Er is speciale aandacht voor de opgravingen van de prehistorische vuursteenmijnen in de jaren 1964-1972 met achtergrond informatie en foto's over deze mijnen in het Savelsbos.

Er is een nieuwe brochure gemaakt door "Visit Zuid-Limburg" (VVV): Langs vuursteen in het Savelsbos (vuursteenwandeling in Eijsden-Margraten) met een mooie wandelroute van 5 km langs alle bijzondere plekken in en rond het Savelsbos, waarbij je ook langs de vuursteenmijnen komt.

Het informatiecentrum is zeer professioneel en informatief ingericht en samengesteld en uw bezoek meer dan waard.

Impressies van het informatiecentrum:
Joep Orbons geeft uitleg aan o.a. burgemeester Alain Krijnen van Eijsden-Margraten tijdens de officiele opening op 10 mei  2023
Joep Orbons (
Stichting ir. D.C. van Schaik ) geeft uitleg aan burgemeester Krijnen en wethouder Gerry Jacobs van de gemeente Eijsden-Margraten tijdens de officiŽle opening op 10 mei  2023.
© Stichting ir. D.C. van Schaik

De ingang bevindt zich in de deur links naast de kerk met het Mariabeeld erboven.
Het informatiecentrum is in het weekend open van 11:00 tot 17:00 uur. De toegang is gratis.

Hoofdingang naar het bezoekerscentrum "Mijn Rijckholt"
De hoofdingang naar het bezoekerscentrum "Mijn Rijckholt"
Met het Mariabeeld en
daarboven het wapen van de Paters Dominicanen.

Ook op excursie naar de vuursteenmijnen en een bezoek aan het informatiecentrum?
Iedereen kan zich aanmelden voor de reguliere excursies!
Zie de pagina excursies voor de mogelijkheden (mogelijk van april t/m september).

Woon je niet in de buurt? Geen probleem. Combineer het bezoek aan de vuursteenmijnen met bijzondere wandelingen in en rond het Savelsbos.
Overnachten is mogelijk in B&B Riekelt (op loopafstand van de vuursteenmijnen).

 

 
 

Web-site gemaakt door Henk Engelen

Top

Revised: